lauantai 6. toukokuuta 2017

Ensimmäinen sivu

Kevät on heräämisen ja uusien alkujen aikaa. Tulee sellainen olo, että tekee mieli räpytellä silmiä auki ja aloittaa jotakin uutta. Vaikka sitten avata ihan uusi vihko, hengittää sen viekoittelevaa tyhjyyttä ja antaa kevättuulen puhaltaa sen vielä valkeille sivuille, katsoa mitä se niille piirtää.

Tämän uuden pienen vihkoseni nimi, käsivarapiirroksia, viittaa erään suosikkirunoilijattareni estetiikkaan: Edith Södergran kirjoitti toisen runokokoelmansa, Syyskuun lyyran (1918), johdannossa että ”minun runoni on otettava huolettomina käsivarapiirroksina”. Tähän vihkoseen ei ehkä kirjoiteta runoutta (vaikka siteerataan ehkä kyllä), mutta Edithin runoja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen rakastaneena rohkenen lainata häneltä tätä viehättävää, vapauttavaa sanaa ja johdatella itseäni sen myötä ennen kaikkea kirjoittamisen vapauteen.

Kirjoittamisen vapautta korostaessaan nimen on tarkoitus tehdä tilaa myös tietylle rajaamattomuudelle, keskeneräisyydelle ja luonnosmaisuudelle sille, että myös blogin konseptiksi voi ja saa riittää erilaisten luonnostelmien piirtely ja että niin se kuin sen kirjoituksetkin saavat vapaasti olla kesken, matkalla, ja kirjoituksissa etsiskellyt ajatukset aikanaan kasvaa, kypsyä, tarvittaessa muuttuakin. Ehkä haluan tehdä tilaa myös (ja erityisesti) prosesseille, sille että kirjoittaminen on aina nimenomaan matka, jota taittaessaan ei koskaan voi varmaksi tietää mikä ajatus ja lause johtaa mihinkin ja mikä milloinkin on seuraava askel, ja että kiehtovaa on oikeastaan juuri se. Niin: kaikki kirjoittaminen alkaa aina ensimmäisestä hahmotelmasta, ensimmäisestä luonnoksesta, ensimmäisestä sivusta.

Käsivarapiirroksia on siis luonnostelmien ja muistiinmerkintöjen vihko lukijan, kirjoittajan, ihmisen ajassa ja ajan virrassa. Se on ajatusten luonnostelua sanoiksi, aiheita ja ehkä kirjoittamisen tapojakaan rajaamatta. Kirjallisuudesta kirjoitan, tavalla ja/tai toisella, ja luultavasti kirjoittamisestakin, mutta niin kuin luonnosvihkot ainakin, myös tämä on avoin kaikenlaisille mieleenjuolahduksille, jotka tuntuvat tarpeellisilta luonnostella muistiin ennen kuin ne taas jo karkaavat muiden mietteiden alle. Aika näyttäköön, minkälaisista kirjoituksista vihkoni täyttyy. Mistä tekee mieli kirjoittaa. Ja miten. Tiedättehän: kun kirjoittaa ensimmäiset sanat, ei ehkä tiedä mitään siitä miten seuraavaksi jatkaa tai miten aikanaan lopettaa. Kirjoittaminen on etsimistä, ja ehkä vähän löytämistäkin, kunnes on taas etsittävä uudelleen.


Lämpimästi tervetuloa mukaan luonnostelumatkalleni,

toivottaa Katja / Käsivarapiirroksia

8 kommenttia:

 1. Kylläpä on hieno nimi uudelle blogillesi. Toivottavasti saat tehtyä tästä mieleisesi. Uusia tuulia todella välillä kaipaa, miksi sitä itseään rajoittamaan. Minä tein muutoksen ihan oman blogini puitteissa; aloin kirjoittaa muustakin kuin kirjoista, eksyin politiikkaan ja seksuaalisuuden moninaisuuteen, kaikkeen minua kiinnostavaan. Tavallaan se onkin niin hienoa, ettei voi tietää mihin ensimmäiset askeleet johtavat. On itselleenkin ihan kiinnostavaa seurata kuinka oma blogi muuttuu ja kasvaa - en silloin 2013 olisi lainkaan uskonut, että blogini muotoutuu tällaiseksi kuin nyt. Nyt olen tosi tyytyväinen, mutta tiedä häntä miltä sitten parin vuoden päästä näyttää. Se on kiinnostavaa, mutta tällä hetkellä on ihan hyvä nauttia tästä juuri tällaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukumato, kiitos - minustakin tuo nimi on hyvin kaunis ja vielä rakkaan Edithin perintöjä :) Saa nyt tosiaan nähdä, mitä tämä uusi alku tullessaan tuo. Aika lailla ilman ennakkoasetuksia tässä aloittelen, vaikka samoilla kirjoittajan sormenpäillä täälläkin tietysti näpyttelen. Ja toki muutoksia voi tehdä myös vanhan blogin puolella, ja ainahan blogit ajassa elävätkin, enemmän tai vähemmän. Minulla nyt vaan oli kovasti juuri sellainen uuden vihkon tarve, niin annoinpas sitten itseni sellaisen hankkia :)

   Poista
 2. Kiitos kutsusta, kivalta näyttää ja kuulostaa uusi blogisi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos sinulle ja tervetuloa täälläkin piipahtelemaan <3

   Poista
 3. Kutsuvalta ja tyylikkäältä näyttää vihkosi, ilmoittaudun mukaan matkalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka ja ihanaa että lähdet matkalle mukaan, lämpimästi tervetuloa <3

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥